Deze week (w/c 29 april) markeert de vijfde jaarlijkse Waterbesparende Week. Dit geweldige initiatief wordt gedreven door Watergewijs, een organisatie die campagne voert voor verantwoord gebruik van water en de handschoen oplegt voor iedereen om gedurfde en ambitieuze doelstellingen voor consumptie en verspilling te bereiken.

In het VK wordt water vaak over het hoofd gezien als het gaat om het bredere milieu- en duurzaamheidsdebat. Zaken als energie-efficiëntie, lagere COXNUMX-uitstoot en het gebruik van kunststoffen stonden steevast centraal.

Maar dit is aan het veranderen…

De Waterbesparende Week komt iets meer dan een maand nadat de CEO van het Milieuagentschap, Sir James Bevan, waarschuwde dat het VK slechts 20-25 jaar verwijderd is van wat hij beschrijft als de 'kaken des doods' - het punt waarop de vraag naar water het aanbod overtreft . En dit is een dilemma waarmee een groot deel van de wereld de komende decennia wordt geconfronteerd: naar schatting zullen vijf miljard mensen tegen 2050 te maken krijgen met watertekorten.

De houding van het publiek ten opzichte van water ten opzichte van andere hulpbronnen is vaak ook anders geweest: stabiele watertarieven zorgen ervoor dat consumenten en bedrijven niet hard in de portemonnee worden geraakt en worden gestraft voor het verspillen van water. Velen staan ​​ook apathisch tegenover waterbehoud, terwijl ze zien dat waterbedrijven weinig doen om hun afspraken na te komen.

Maar nu is de druk van regelgevers op de Britse waterleveranciers nog nooit zo groot geweest, vooral met betrekking tot het aanpakken van waterverspilling. De Consumer Council for Water heeft berekend dat er in het VK elke dag 3.1 miljard liter water verloren gaat door lekkende leidingen. Waterbedrijven hebben nu miljarden ponden geïnvesteerd om de infrastructuur te repareren terwijl ze ambitieuze, maar noodzakelijke doelen willen halen. Vorige week nog beloofde de waterindustrie om de snelheid waarmee het waterlekkages tegen 2030 vermindert, te verdrievoudigen.

Niet alleen de waterbedrijven hebben werk te doen

Velen zullen beweren dat, als de grootste boosdoeners, de belangrijkste focus voor lekkagevermindering moet liggen op het enorme netwerk van leidingen die onder onze dorpen en steden lopen. De leidingen in onze huizen, werkplekken en recreatiecentra mogen echter niet worden genegeerd. Zo is bijvoorbeeld ongeveer 76% van de Britse woningvoorraad nu meer dan 40 jaar oud en met verouderde eigenschappen komt veroudering van leidingen – waarvan een groot deel waarschijnlijk niet is aangeraakt sinds de installatie ervan. En naarmate panden ouder worden, worden de risico's groter. We kunnen nu al zien dat grote ontsnappingen van water in woningen en commercieel onroerend goed een groeiend probleem zijn in het VK - Britse verzekeraars betalen elke dag gemiddeld £ 2.5 miljoen aan waterschadeclaims voor lekken van gesprongen en beschadigde leidingen. Het is ook niet alleen bestaand vastgoed - nieuwbouwontwikkelingen met steeds complexere, geïntegreerde leidingen, meer aangesloten apparaten en een groeiende afhankelijkheid van koelsystemen voor IT-technologie in het tijdperk van Big Data vormen ook een groot risico op waterschade.

Dus waar gaan de maatregelen voor waterefficiëntie vanaf hier naartoe?

Welnu, veel van de indicaties wijzen op meer interventie van externe bronnen, niet minder. Er is een groeiende roep om een ​​bredere uitrol van watermeters, zodat mensen en bedrijven betalen voor het water dat ze gebruiken of verspillen. In de laatste voorjaarsverklaring heeft de bondskanselier de eerste details verstrekt van de Future Homes Standard, die is ontworpen om te zorgen voor een efficiënter gebruik van hulpbronnen bij nieuwbouwontwikkelingen. Voor commercieel vastgoed is ondertussen de Building Research Establishment Environmental Assessment Method (BREEAM Lekdetectie) is al uitgebreid met zowel renovatie als nieuwbouw, waardoor eigenaren en verhuurders worden aangemoedigd om extra stappen te ondernemen om de duurzaamheid van een gebouw te verbeteren.

Er kunnen zelfs meer formele richtlijnen worden ingevoerd voor bouwnormen, vooral in het licht van de Hackitt-rapport, die tot doel heeft de bouwnormen over de hele linie te verbeteren. Duurzaamheid in de bouw is van oudsher gedreven door energie-efficiëntie, duurzame materialen en nieuwe bouwmethoden. Maar waterefficiëntie wordt de volgende grote 'grens'. Zoals Bevan het uitdrukte, moet waterverspilling worden gezien "als sociaal onaanvaardbaar als rook in het gezicht van een baby blazen of je plastic tas in zee gooien".

Er is een collectieve verantwoordelijkheid voor ons allemaal om ons steentje bij te dragen om de 'kaken des doods' te vermijden. Het grote publiek kan veranderingen in levensstijl aanbrengen, terwijl het aan projectontwikkelaars, eigenaren, architecten, ontwerpers, bestekschrijvers, adviseurs en aannemers is om het voortouw te nemen om ervoor te zorgen dat waterefficiëntie een belangrijk element is van residentieel en commercieel vastgoed.

Wij zijn van mening dat technologie voor het detecteren en voorkomen van waterlekken, zoals de onze, een belangrijke rol kan spelen in dit streven om verspilling te verminderen en als onderdeel van een bredere 'mix' van waterefficiëntie te fungeren. Naast de voordelen voor het milieu, zijn er nog andere praktische voordelen, waaronder het aanzienlijk verminderen van het risico op kostbare en storende waterschade. We zien het nu al op de agenda komen, maar wij in de waterlekdetectie-industrie hebben onze eigen verantwoordelijkheid om te zorgen voor een beter begrip van wat er kan worden bereikt.

Als u meer informatie wilt over waterlekdetectoren en preventiesystemen, we staan ​​u graag te woord. Neem gewoon contact met ons op via sales@aqualeak.com of +44 (0)1249 715698.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt